Skip to main content

Investujte do kvalitnej slovenskej žumpy

Podľa najnovších nariadení musí byť stavba pripojená na kanalizáciu, ak je v obci vybudovaná. Mnoho vidieckych a starších domov používa na odpadové hospodárstvo žumpu. Na rozdiel od kanalizačných systémov si žumpa vyžaduje pravidelnú údržbu kvôli spôsobu, akým nakladá s vašim odpadom.
Žumpy netvoria skvelú tému rozhovorov na večierkoch, ale bezpochyby sú dôležitou súčasťou každej stavby. Váš septický systém vstupuje do hry každý deň, či už pustíte vodovodný kohútik, periete bielizeň alebo splachujete toaletu. Mať perfektne fungujúce odpadové hospodárstvo je dôležité, aby ste predišli nepríjemnostiam vo svojom každodennom živote. Tu je niekoľko faktorov, ktoré je potrebné vziať do úvahy pri výbere tejto základnej jednotky na likvidáciu domového odpadu.

Rozdiel medzi slovenskou a poľskou žumpou

Pri žumpe platí, že je lepšie si zvoliť kvalitu pred nízkou cenou. Na internete natrafíte na lacné poľské žumpy, ktoré vás môžu ohúriť nízkou cenou, ale myslíte na to, že žumpu budete užívať dlhé roky a oplatí sa investovať do kvality. Rozdiel medzi slovenskou a poľskou žumpou je v triede betónu a v železe, ktoré je pri slovenských žumpách hustejšie. K slovenským žumpám dostanete certifikát, na ktorom je najdôležitejšie, že ho vystavil TSUS (Technický A Skúšobný Ústav Stavebný ), čím je zabezpečené, že spĺňa všetky potrebné normy, a tak nevznikne problém pri kolaudácii.
Existujú tri hlavné druhy materiálov, z ktorých sa žumpy vyrábajú:
  • Polyetylén
  • Sklolaminát
  • Betón

Výroba žumpy

Pri výrobe sa najprv spraví príprava na betónovanie a potom montáž formy, do ktorej sa vloží železo. Betón dozrieva vo forme. Žumpa by mala zrieť aspoň 28 dní. Naša spoločnosť pri výrobe používa betón triedy B25 vystužený betonárskou oceľou hrúbky 8-14 mm.
Forma sa následne demontuje. Pri výrobe je potrebné použiť naozaj kvalitný betón a použiť vibrátor do betónu. Vibrácie slúžia na zamedzenie hromadeniu štrku a vzniku dutín a zabezpečia, že malta vyplní všetky priestory medzi pieskom a kameňmi. Potom zostávajú už len dokončovacie práce, ako je zarovnanie hrán. Pri výrobe je dôležité testovanie vodeodolnosti, pri ktorom sa žumpa napustí vodou a zisťuje sa, či nepreteká. Vzhľadom k tomu, že sú nádrže vyrábané z kvalitného betónu triedy B-25, sú vystužené rebrovanou oceľou a chránené zvonka špeciálnou hmotou slúžiacou na tesnenie, žumpy poskytujú naozaj tú najvyššiu kvalitu. Súčasťou žumpy je aj betónový poklop a komín. Ak sa preukáže, že žumpa je bezchybná, naloží sa na kamión a privezie sa priamo ku zákazníkovi, kde ju pracovníci vyložia presne do jamy.

Naša ponuka

Betónové žumpy ponúkame v objemoch od 4 do 20m3. Veľkosť nádrže závisí od stavby, počtu jej obyvateľov a pravidelnosti používania. To isté platí aj pre vypúšťanie. Napríklad chata, ktorá je používaná zväčša v letných mesiacoch, bude mať nižšiu frekvenciu čerpania žumpy ako celoročne obývaná nehnuteľnosť. Ak sa žumpa pravidelne nečerpá, môže pretekať, čo vedie k tomu, že splašky a odpad sa do domu vracajú potrubím. Nezabúdajte na zákonnú povinnosť likvidovania odpadových vôd zo žúmp, ktorú vykonávajú špecializované firmy.
Výrobe sa venujeme už 12 rokov. Keďže dopyt je veľký, žumpy vyrábame každý deň. Nemusíte sa obávať osadenia žumpy. Používame špeciálnu techniku a zabezpečuje dovoz v rámci Slovenskej a Českej republiky. V cene je už aj montáž.

Betónové žumpy

Pri betónových žumpách nastáva problém s ich hmotnosťou. Ukladanie žumpy je možné len za pomoci stavebných strojov. Naša firma poskytuje celkovú dodávku žumpy, takže budete mať zabezpečenú dopravu aj jej uloženie.

Umiestnenie žumpy

Ako prvé je nutné nájsť miesto, kam žumpu umiestnite. Pretože odpadová voda prúdi do okolitej zeme zo žumpy, mala by byť táto oblasť čo najďalej od vašej stavby. Zároveň musí byť dostatočne blízko, aby sa zaistil dostatočný prietok potrubia, ktoré sa pripojí k vášmu WC alebo inému zdroju odpadových vôd.

Pri výbere materiálu pre žumpu je potrebné mať na pamäti, že dlhodobý kontakt s agresívnym prostredím postupne zničí jej steny. Aby ste predĺžili životnosť konštrukcie, musíte zvoliť odolné materiály.

Osadenie a montáž žumpy

Ako prvý sa musí spraviť výkop, kde bude žumpa umiestnená. Výkop musí byť o 0,5m širší a dlhší z každej strany ako je samotná nádrž, aby bolo možné nádrž dostatočne obsypať a zhutniť. Na obsyp môžete použiť jemný štrk, piesok, brizolit alebo nemu podobné materiály. Pieskové lôžko musí mať minimálnu hrúbku 20cm. Následne sa nádrž osadí. Dôležité je, aby osadená žumpa bola v rovine, preto je potrebné dôkladné vyrovnanie. Nádrž sa napustí do 1/3 a osadí sa komín, aby sa do nej pri zásype nedostal piesok. Okolie sa obsype pieskom v hrúbke cca 30 cm, ktorý sa zhutní tak, aby vyplnil všetky medzery okolo žumpy.

Nezabudnite na ohlasovaciu povinnosť

Ak žumpa nie je súčasťou stavebného povolenia spolu so stavbou rodinného domu, nezabudnite, že ste povinní ju ohlásiť. Podľa ustanovení stavebného zákona patrí žumpa medzi drobné stavby. K ohláseniu budete potrebovať jednoduchý situačný výkres v dvoch vyhotoveniach s umiestnením žumpy na pozemku a zakreslením odstupov od stavby a hraníc pozemkov, stavebné výkresy a jednoduchý technický opis. U väčšiny stavebných úradov je potrebné doložiť aj vyjadrenie príslušného odboru životného prostredia, ktoré vydáva obec alebo mesto.

Naše slovenské žumpy


Betonové žumpy - Žumpy – STAV s.r.o.
Kvalitné, lacné a certifikované betónové žumpy vyhotovené z materiálov najvyššej kvality.
Kontaktné informácie
Žumpy – STAV s.r.o.
Dolná Breznica 345
020 61 Dolná Breznica

IČO 51222132
DIČ 2120656384
Kde nás nájdete
Prevádzka
Horovce, 020 62
Presná lokalita na mape

Kontakt
header-receiver +421 949 330 135
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   0949 330 135  

Žumpy – STAV s.r.o. - Kontaktujte nás

PORADÍME VÁM?