Skip to main content

Ako sa správne starať o betónovú žumpu vs. septik?

Za ideálnych podmienok o sebe odpadová voda a betónová žumpa alebo septik nedávajú vôbec vedieť.
Zvlášť ich nie je cítiť, a to ani v dome, ani na záhrade. Rovnako tak by sme nemali počuť žiadne bublanie alebo rachot. Pokiaľ si myslíte, že k bezproblémovému chodu žumpy či septiku vám postačí pravidelné vyváženie usadených kalov a pridávanie dovnútra baktérie, ktoré s rozkladom odpadu pomáhajú, možno sa budete čudovať, že to tak nie je. Ak vám odpadová betónová nádrž stále smrdí, zamerajte sa aj na to, čo sa do septiku dostáva. Splachujete len to, čo máte a používate správne čistiace prípravky?

Aby vám žumpa a septik skvele slúžili

Ako sme už uviedli, nielen to, ako často vyvážame kal, či používame baktérie, má vplyv na správnu funkciu odpadových nádob, ktoré nevedú do kanalizácie. Podstatné je aj následovné:
  • Pravidelný vývoz - žumpu je potrebné vyviezť raz za 2-3 týždne podľa jej veľkosti a objemu odpadu. Septik vyvážame cca 1x za rok, kal sa odčerpá s tým, že sa nechá asi 10 cm vrstva, aby bol zachovaný biologický proces.
  • Baktérie do septiku – tie nám pomôžu s prirodzeným rozkladom odpadu. Najlepšie sú enzymatické baktérie, ktoré zvládajú rozložiť bielkoviny, škroby, papier aj tuky. Kúpiť ich môžete vo forme tabliet alebo prášku. Po rozmiešaní vo vode ich možno vyliať do septiku alebo spláchnuť do WC. Využitie baktérií je vhodné najmä u septikov, kedy sa voda používa na polievanie pozemku. Pomôcť vám môžu aj v prípade, že vám septik smrdí.
  • Vyhadzujte do odpadu len to, čo sa má a obmedzte chémiu – ak ste zvyknutí vyhadzovať do odpadu bežné kozmetické a čistiace prostriedky, ktoré sú však plné chemikálií a septiku škodia, nedivte sa, že nádrž stále smrdí. Baktériám škodí a výsledky poznáte.
Žiadna betónová žumpa a septik nemajú radi vlasy, chlpy, olejovú a parfumovanú kozmetiku, čistiace prostriedky alebo odpadky, ktoré do odpadu nepatria.

Žumpy alebo nádrže na vodu


Betonové žumpy - Žumpy – STAV s.r.o.
Kvalitné, lacné a certifikované betónové žumpy vyhotovené z materiálov najvyššej kvality.
Kontaktné informácie
Žumpy – STAV s.r.o.
Dolná Breznica 345
020 61 Dolná Breznica

IČO 51222132
DIČ 2120656384
Kde nás nájdete
Prevádzka
Horovce, 020 62
Presná lokalita na mape

Kontakt
header-receiver +421 949 330 135
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   0949 330 135  

Žumpy – STAV s.r.o. - Kontaktujte nás

PORADÍME VÁM?